Vad ska jag tänka på när jag flyttar?

Flyttning kan vara en stressande upplevelse, men med rätt planering och förberedelser kan processen bli mycket smidigare. Här är några viktiga saker att tänka på när du flyttar, från att boka flytthjälp till att göra flyttanmälan till Skatteverket.

Hur planerar jag för flytten?

Enligt Folksam, bör du börja planera så fort du vet inflyttningsdatumet. Boka flytthjälp, planera för flyttstädning, kontakta långivare och gör flyttanmälan till Skatteverket. Rensa och packa i god tid och se över dina avtal och abonnemang. På själva flyttdagen är det viktigt att ha viktiga saker som nycklar och värdehandlingar nära till hands, samt att ha tillgång till nödvändig flyttmaterial.

Hur bokar jag flytthjälp?

När du har bestämt inflyttningsdatum är det dags att planera hur själva flytten ska genomföras. Du kan antingen be vänner och familj om hjälp, om de har tillgång till bil eller släp, eller så kan du anlita en flyttfirma. Det är viktigt att jämföra priser och försäkringar innan du väljer en flyttfirma.

Hur packar jag inför flytten?

Innan du börjar packa är det bra att rensa ut och gå igenom dina saker. Skänk, sälj eller släng det som du inte längre behöver. Beräkna sedan en flyttkartong per kvadratmeter och packa ömtåliga saker säkert. Märk kartongerna med innehåll och vilket rum de ska till i det nya boendet.

Se packa rätt när du ska flytta boende.

Hur gör jag en flyttanmälan till Skatteverket?

Anmäl din flytt till Skatteverket så snart du vet flyttdatumet. Detta är viktigt för att uppdatera din folkbokföringsadress hos myndigheter och andra instanser.

Hur gör jag en adressändring?

Gör en adressändring och eftersändning av posten hos adressandring.se eller genom att kontakta företag som du brukar få post ifrån.

Hur hanterar jag mina avtal och abonnemang vid flytt?

Vid en flytt behöver du se över dina avtal och abonnemang. Säg upp elavtal vid flytt och kontakta ditt elbolag för att antingen flytta över avtalet till det nya boendet eller avsluta det. Vidare kan det vara bra att kontakta din långivare för att se över ditt bolån och boräntan. Om du har bredband eller andra abonnemang, se över om du behöver säga upp dem. Glöm inte att ändra din hemförsäkring och meddela eventuella förändringar till försäkringsbolaget.

Hur planerar jag för flyttstädning?

Om du ska flyttstäda själv behöver du tänka på att göra en grundlig rengöring av bostaden. Det innebär att damma, dammsuga, torka golv, tak, väggar, rensa avlopp och avloppsbrunn, samt torka av dörrar, lister, trösklar, vägguttag, strömbrytare, element och ventiler. Om du anlitar en städfirma, se till att jämföra priser och vad som ingår i deras tjänst.

Genom att följa dessa tips och planera i förväg kan du underlätta flytten och göra den så smidig som möjligt. Lycka till med din flytt!

Undersidor i denna kategori om att flytta