Flytta till Kronoberg län: Bostad, Jobb, kommunikation

Flytta till Kronoberg län och upptäck en region som erbjuder en hållbar livsstil, ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Här finns alla möjligheter att leva i ett mindre samhälle, på landsbygden eller i stadsmiljö med nära till det mesta. Kronobergs län i Småland är känt för design, mat och natur med 350 sjöar. Det finns flera bra argument för att bosätta sig i Kronoberg.

Vill du flytta till eller ut ifrån Kronoberg län? Kontakta vårt flyttbolag i Växjö som kan flytta över hela Kronobergs län.

Vilka bostadsmöjligheter finns det i Kronoberg?

I Kronoberg finns städerna Växjö och Ljungby, flera tätorter, mindre samhällen, byar och landsbygd där du kan hitta det boende som passar dig. Du kan se vilka bostäder som är till salu just nu på Hemnet, Boneo och Booli. För att hyra bostäder, besök Bostadsportal.

Vilka jobbmöjligheter finns det i Kronoberg?

I Kronoberg finns många spännande arbetstillfällen, i offentlig och privat sektor, på små lokala eller stora världsledande företag. De yrken där det förväntas vara störst brist på i länet inom de närmsta åren är vårdpersonal (framförallt specialistsjuksköterskor, barnsköterskor och läkare), olika typer av ingenjörer och mjukvaru- och systemutvecklare. Det finns också bra stöd till dig som vill starta eget. För mer information, besök Business region Kronoberg.

Hur är kommunikationerna i Kronoberg?

Tack vare bra kollektivtrafik och vägnät kan du enkelt ta dig mellan bostad och jobb. Avstånden är korta – nästan var du än bor är det mindre än 15-30 minuters bilväg till service. Inom och utom Kronoberg kan du resa med bussar och tåg som tar dig vidare till Göteborg, Kalmar, Karlskrona, Stockholm eller ut i Europa. Vi ligger centralt i södra Sverige – på bara 1-3 timmar är du i Malmö. På länstrafikens hemsida finns tidtabeller för både regionaltåg och buss. I Växjö finns även en flygplats med både inrikes- och utrikesflyg. Besök Småland Airport för mer information.

Vad är inflyttarservice i Kronoberg?

Inflyttarservice erbjuds till dig som flyttar till Kronoberg för att jobba i organisationen Region Kronoberg. Det innebär att du tidigt får en kontaktperson dit du kan vända dig med både stora och små frågor angående din nya hemort. Flera kommuner erbjuder liknande service.

Vad erbjuder Kronoberg för en hållbar livsstil?

Kronoberg är känt för sitt miljöarbete med förnybar energi och el, trähusbyggande och rening av sjöar. Det finns höga ambitioner att arbeta för ett ”grönare Kronoberg” – flera initiativ är på gång för att det ska bli ännu enklare att leva hållbart, bland annat med hjälp av bättre bredband, laddstolpar för elbilar och en bymässa för att lyfta det hållbara livet utanför städerna.

Vilka kulturella och fritidsaktiviteter finns det i Kronoberg?

I Kronoberg finns ett aktivt musikliv och kulturliv med något för alla. På senare år har vi allt mer profilerats som ett ”mat-län” med många lokala matproducenter, gårdsbutiker och det årliga evenemanget MAT. I Kronoberg finns många möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser. Hela 97 procent av tätortsbefolkningen i Kronoberg har ett grönområde inom 200 meter från bostaden, vilket är bland det högsta i landet. I Kronoberg mår människor i genomsnitt bättre och lever längre än i resten av Sverige. Kronobergarna upplever en bättre hälsa och en högre levnadsstandard, lokal miljö och demokratisk delaktighet än i resten av Sverige.

Vad är unikt med Kronoberg?

Kronoberg är bland de mest skogbeklädda i hela Sverige: 72 procent av ytan är skog, ungefär 25 procent är sjöar. Länet har fått sitt namn efter Kronobergs slottsruin vid Helgasjön norr om Växjö. Är Sveriges fjärde minsta sett till antalet invånare. Men sedan 2002 har vi blivit fler för varje år! Kommuner i länet: Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö och Älmhult.